Dijete s teškoćama u redovnom vrtiću

Uključivanje djece s teškoćama u razvoju u redovne vrtićke programe od iznimne je važnosti za kasniji razvoj, učenje i napredak djeteta. Roditelji djece s teškoćama u razvoju često puta se dvoume bi li dijete upisali u vrtić ili ne.

Često puta prođe dosta vremena prije nego se odluče na taj korak i uključe svoje dijete u grupu svojih vršnjaka. Najčešće roditelje brine što dijete još nije usvojilo sve vještine i sposobnosti koje bi trebalo u odnosu na svoju dob. Razvojne ljestvice postoje kako bi znali u kojoj dobi se najčešće pojavljuju određene vještine i sposobnosti, ali ako vaše dijete zaostaje na nekom području, to nikako nije razlog njegovog ne uključivanje u vrtić, već upravo suprotno.

Dijete će brže napredovati na emocionalnom, socijalnom, i tjelesnom planu ukoliko mu je omogućena interakcija s djecom bez teškoća.

Djeca koja pohađaju vrtić kasnije se lakše uklope i snalaze u školskom okruženju, imaju više samopouzdanja, brže usvajaju navike svakodnevnog života, te imaju manje problema s disciplinom u odnosu na njihove vršnjake koji nisu uključeni u vrtić.

Kroz svakodnevne aktivnosti koje se događaju u vrtiću djeci se daje mogućnost za promatranje, imitiranje i interakciju s ostalom djecom koja nemaju poteškoće, te im se pruža prilika za usvajanje novih sposobnosti i vještina koje nemaju priliku usvojiti u roditeljskom domu. Također djeca tamo sklapaju divna prijateljstva, a znamo i sami da često vrtićka prijateljstva potraju i za čitav život.

Uključivanjem djece s teškoćama u redovne vrtićke programe od najranije dobi omogućeno je jačanje osobnosti djece, razvoj tolerancije i empatije, učenje suradnje, prihvaćanje različitosti, hrabrost pri traženju i davanju pomoći, jačanju kompetentne ličnosti... Integracija daje mogućnost svoj djeci da uče, igraju se i žive zajedno, te da se razviju u osobe koje razumiju i poštuju jedni druge.

https://www.dinamikom.eu/blog/odgoj-obrazovanje-i-razvoj/89-dijete-s-teskocama-u-redovnom-vrticu.html

#vrtić #interakcija

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook Basic Black
  • Google+ Basic Black

2017 Kabinet Nueva  Proudly created with Wix.com