I

Svjedočimo svakodnevnom porastu broja djece s poremećajem iz autističnog spektra. Prema nekim istraživanjima čak jedno od sedamdeset djece u Hrvatskoj pati od senzornih poremećaja, velika većina djece s poremećajem iz autističnog spektra (85%) i velik broj djece s poremećajem pažnje i hiperaktivnosti

 

Senzorni poremećaju predstavljaju neurološko stanje u kojem prijem i obrada informacija zaprimljenih putem osjetila nemaju redovan tijek i ne rezultiraju odgovarajućim odgovorima u ponašanju. Djeca sa senzornim teškoćama na određene podražaje okoline ne reagiraju ili reagiraju preintenzivno – hipoosjetljivi su ili hiperosjetljivi.

 

Senzorni poremećaji se manifestiraju kroz sedam glavnih grupa osjetilnih podražaja: auditivne, vizualne, taktilne, gustativne, olfaktivne, vestibularne i proprioceptivne. Djeca s poremećajem senzorne integracije imaju teškoće s ravnotežom, teško određuju svoju poziciju u prostoru, imaju motoričke probleme, preosjetljivi su ili neosjetljivi na određene vizualne efekte, zvukove, mirise ili taktilna iskustva. Takve teškoće značajno usporavaju napredak djeteta i izravno utječu na njihov optimalan razvoj sposobnosti, vještina i znanja. Zbog tih teškoća djeca sve teže uče i usvajaju nova znanja, te s vremenom osjetnije zaostaju za redovnim razvojem svojih vršnjaka.

 

Senzorni poremećaji prisutni su kod većine djece s poremećajem  iz autističnog spektra, no sve su češći i kod djece redovnog razvoja i manifestiraju se kroz poremećaj pažnje i koncentracije, izostanak socijalne komunikacije, usporen psihomotorni razvoj, teškoće pri učenju i slično.

 

 

Senzorne projekcije osmislile su i pokrenule Eva Brlek magistra edukacijske rehabilitacije sa dodatnom edukacijom iz psihoterapije i Sandra Malenica profesorica kroatistike i komparativne književnosti.

Za više informacija o senzornim projekcijama možete se javiti na kabinetnueva@gmail.com ili 098/1911566.

  • Facebook Basic Black
  • Google+ Basic Black

2017 Kabinet Nueva  Proudly created with Wix.com